Työn vastaanottamisen tulisi olla aina kannattavaa

Kannustinloukut opintotukea, aikuisopintotukea, kuntoutustukea, työmarkkinatukea tai vanhempainetuuksia puretaan. Suomi ei menetä mitään, jos tämä työvoimareservi otetaan tehokkaaseen  käyttöön muuttamalla sosiaaliturvan mitoituksia ja saamisen ehtoja niin, että ei ole taloudellisesti kannattavaa olla vastaanottamatta työtä. Nämä pienien tukien saajat pääsisivät tekemään työtä voimien ja mahdollisuuksiensa mukaan. Opintotukien tulorajat tulisi poistaa, esim. Sotealalla valmistujat saataisiin töihin ja heiltä jäisi pelko pois siitä, että Kela perii etuudet takaisin. On yhteiskunnan etu saada hoitajia töihin. Kompensoidaan perimättä jääneet tuet esim. jäädyttämällä Yle-rahoituksen indeksikorotukset.

Myös työelämään tuloa tulisi nopeuttaa perustutkintojen moduloinnilla siten, että opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa lyhessä ajassa työelämän perusvalmiudet antava tutkinto. Ammatillisen koulun tulisi kannustaa enemmän opiskelijoita ahkeruuteen, vastuunkantoon ja yrittäjyyteen.

Mutta suurin vaikutus kansantaloudellisesti mielestäni saadaan työmarkkinoiden pelisääntöjä muuttamalla, paikallista sopimista lisäämällä.